За месец икономиката възстанови едва 8750 работни места

Положителната тенденция на пазара на труда – започналите работа да са повече от новите безработни, продължава четвърта поредна седмица. В периода от 8 до 14 юни наетите са 8265, докато новорегистрираните безработни – 5828. Това става ясно от експресните данни на Националния статистически институт, които се публикуват в специалната секция за COVID-19 и са на база информация от Агенцията по заетостта.

Но докато броят на съкратените видимо намалява, при наетите през бюрата по труда спрямо предходните няколко седмици няма видим ръст. По тази причина възстановяването на изгубените по време на извънредното положение работни места става изключително бавно. Общо от 18 май насам официалната безработица е намаляла само с 8750 работни места, но остават още над 94 хил. безработни, които са загубили работата си след 13 март. Статистиката сочи, че общо за този период съкратените са 158 663, а наетите – 64 544.

Брой лица регистрирани в бюрата по труда и започнали работа чрез тях:

Разгледан по региони обаче, пазарът на труда е доста различен. Докато в Бургас, Варна, Добрич и Благоевград наетите са много повече от новите безработни, то във Видин, Кюстендил, Разград, Перник и Монтана тенденцията е точно обратната.

Ако се гледа целият период на кризата, картината също е друга. Така например най-голям е процентът на възстановените работни места в Търговище, Шумен, Разград и Силистра – над 60%. На другия полюс са София и Стара Загора, където започналите работа са под 30% от броя на новите безработни. Конкретно за столицата разликата между безработни и наети след 13 март е 17 579. За сравнение – толкова е общият резултат в 13 други области – Перник, Ямбол, Добрич, Смолян, Габрово, Ловеч, Монтана, Шумен, Кърджали, Видин, Силистра, Разград и Търговище.

В морските региони (Варна и Бургас) възстановяването все още е слабо, най-вероятно защото именно там имаше големи съкращения в туристическия бранш, а сега немалка част от хотелите обявиха, че въобще няма да отварят това лято.

2020-07-14T07:35:48+00:0020.06.2020|Новини|